Hvordan fælder jeg mit træ?

Det er vigtigt at huske på, at dette kun er en guide til, hvad du skal huske, når du vil lave en god træfældning. Der findes også andre metoder og tips til, hvad du skal gøre. Det kommer an på, hvilken situation du står overfor.

Regler og sikkerhed ved træfældning

I følge love og overordnede regler, må du gerne udøve fældning af træer, som står i din have eller på din grund. Men det er en god ide at tjekke bevaringsbestemmelser eller din lokalplan, som kan have særlige regler og hensyn i forhold til bl.a bevaringspligt på træer, før du begynder at fælde. Dette betyder dog ikke, at det altid er forsvarligt, at du selv fælder træet.

Du må ikke beskadige din nabos egendele så som naboens hus/bolig, andre bygninger på naboens grund, jeres fælles hæk eller andet beplantning og træer i naboens have under din træfældning. I forhold til din egen ejendom, bør du også tage hensyn til dine bygninger og andre ejendele på din matrikel, så som biler, cykler og havemøbler under træfældningen. Ved du om, din forsikring vil dække dine mulige skader? Derfor bør du tjekke det, inden du begynder at fælde et træ, hvad din forsikring dækker.

Hvis du er det mindste i tvivl om, hvad du skal gøre, om det er forsvarligt selv at fælde træet, eller om du har et spørgsmål til fældningen, så kan du altid ringe eller skrive til os for at få hjælp og vejledning til træfældningen. Du skal ikke fælde dit træ selv, hvis ikke du har styr på situationen, du ikke har erfaring med træfældning, eller du ikke føler, det er forsvarligt, da det kan føre til alvorlige ulykker, så ring hellere en gang for meget end en gang for lidt til.

Hvornår skal træer fældes?

Alt efter størrelse, type, og hvad du skal benytte træet til, er det forskelligt, hvilken årstid det er mest hensigtsmæssigt at fælde dit træ på. For små træer er det ikke så vigtigt, hvilken årstid de fældes på. Med små træer kan du normalt gøre det når som helst på året.

I vintermånederne er det nemmest af fælde et løvfældende træ på grund af, det har mistet bladene. Dette er baseret på, hvor meget vand træet indeholder. For når disse træer skæres i vintermånederne, er dets vandindhold lavere end normalt, så det ikke slår sig. Desuden har de fleste træer allerede mistet deres blade, så der er ikke behov for en større oprydning, da bladene ellers ville skabe en masse affald. Det gør træet nemmere at håndtere for dig efterfølgende.

Det er dog betydeligt vanskeligere at fælde træ med meget vand i og blade på, når det er frost. Det er omvendt godt til brænde, fordi det tørrer hurtigere, da bladene suger vandet ud af træet. Læs om naturstyrelsens brændeinfo.

Hvornår kan jeg selv fælde træet?

Alt efter størrelsen på dit træ, er det forskelligt, om det er forsvarligt, at du selv fælder dit træ eller, om du har behov for professionel hjælp.

Fældning et mindre træ

Du kan godt selv fælde et mindre træ, hvor fældningen ikke medfører farlige situationer. Så længe du har overblik over situationen, er det forsvarligt, at du selv fælder træet. Det kan altså fx være små beskæringer eller en fældning af et mindre træ, som er en del lavere end dig selv.

Fælde ikke selv større træer

Ved behov for en fældning af et større træ, bør du ringe efter os eller andre for at modtage professionel hjælp til træfældningen. Det kan fx være et træ, som er for stort til, at du selv kan håndtere det eller et træ, som står uheldigt og kan udgøre en fare for andre under fældningen. Vi kommer med professionelt udstyr, arbejder effektivt og opretholder en høj sikkerhed, i sted for at du selv skal stå i en farlig situation og bøvle med træet.

Du kan læse mere om din egen træfældning på husqvarna.com og undy.com

Checkliste til din træfældning:

1) Planlægning af sikkerhed

Det vigtigste her er at sikre, at arbejdet foregår på en sikker måde, især hvis du selv skal fælde træet med en motorsav. Derfor giver det mening at forberede alt på forhånd heriblandt selve fældningsarbejdet og sikkerhedsforanstaltninger. Overvej især følgende punkter:

– Er der hindringer i området? – f.eks. større veje, , vandrør, højspændingsledninger eller bygninger. Det er vigtigt, at du tager højde for dine omgivelser, også for at du nemt kan ryde affaldet op og har en flugtvej.

– Advarer du forbipasserende om dit fældningsarbejde med et advarselskilt? – Det er vigtigt, at du informerer om dit fældningsarbejde i områder, hvor du ved, at mennesker færdes ofte.

– Har du brug for en tilladelse til fældningsarbejdet? I nogle tilfælde skal du have tilladelse til at fælde dit træ. Tjek derfor som tidligere nævnt din lokalplan og bevaringsbestemmelser.

-Hvilket udstyr har du valgt? Med det rigtige udstyr undgår du lettere skader. Læs mere om hvilket udstyr, der er det rette for dig længere ned i guiden.

2) Beskæring og fælderetning

Inden du starter med at beskære dit træ, skal du først ryde området omkring træet. For at kunne ryde området omkring træet, bliver du nød til at kende træets falderetning. Du skal altså finde den rigtige retning for træet af falde i. Dette er med til at sikre din sikkerhed, så du undgår at blive fanget under et faldende træ.

Kig efter følgende kendetegn for at hjælpe dig med at finde ud af træets faldretning, altså hvilken retning træet vil falde naturligt:

– Om grenene vokser lige op eller ned.

– Om grenene er snoede eller knækkede.

– Om bladene er krøllede eller flade mod grenen.

– Stammens hulhed

– Røddernes retning

Du kan styre træets falderetning ved hjælp af en kile i træet. Men inden du begynder at fælde træet, skal du rydde området omkring træet i den retning, du forventer, træet vil falde og rydde dine flugtveje.

Du skal sikre dig af at omgivelserne ikke bliver beskadiget, så kan træet fældes ved roden? Er der plads til at grene kan kastes ned ved en topkapning, eller skal du finde en anden måde at fire grenene ned? Igen skal du huske at tage højde for dine flugtveje og ikke kun, om der er plads til, at træet kan falde.

Hvilke grene skal jeg beskæres væk før en træfældning?

Du skal beskærer stammen af et træ før din fældning, fordi det gør det lettere at lave et godt fældesnit, når du skal i gang med at fælde træet. Du skal altså kun beskærer de grene væk, som genere for at du kan fælde træet korrekt. Ved fældning af større og højere træer kan det også være behjælpeligt at beskære andre større grene væk inden fældningen af stammen.

3) Har træet sygdomme?

Hvis du opdager, at træet ser ud til at være ramt af en sygdom som fx svampeinfektion, er det vigtigt at handle hurtigt. Svampeinfektioner svækker træerne og får dem til at dø for tidligt.

Et træ der er ramt af en sygdom, kan være mere besværligt af fælde, fordi det er mere utilregneligt og skrøbeligt. Du skal derfor altid fælde et sygdomsramt træ i den naturlige falde retning. I den forbindelse kan du eventuelt bruge et spil særligt, hvis du er i tvivl om træets tilstand. Hvis du kan se at træet, kun er råddent i bunden af stammen, kan det være en løsning at fælde træet højere op på stammen.

4) Udstyr og teknik til træfældningen

Det er vigtig for din sikkerhed, at du vælger det rigtige udstyr og bruger den teknik, der passer til din træfældning. Træfældning handler ikke kun om at fælde et par grene her og der. Du skal bruge det rette værktøj og udstyr.

Hvis du aldrig har fældet et træ før, skal du starte i det små. Et lille træ vil ikke kræve mange kræfter at fælde. Hvis du ikke har det rette udstyr, så prøv dig frem. Men sørg for at tage sikkerhedsforanstaltninger som fx at bære beskyttelsesudstyr.

Det første, du skal gøre, er at bestemme, hvilken type træ du har med at gøre. Udstyret og teknikken kommer også an på, hvilken retning træet har. Nogle træer vokser lige op, mens andre vokser sidelæns. Er det et nåletræ, eller er det et løvtræ? Derefter skal du finde ud af træets højde. Mål stammens højde med et målebånd eller en lineal. Hvis træet står meget lille, kan du måske bruge mindre udstyr så som en økse. Ellers har du sandsynligvis brug for en større sav.

Det vil typisk være en motorsav/kædesav. I den forbindelse kan du bruge en fældningskile, som bruges til at lægge pres på siden af træet. Når du slår på kilen med en hammer, bøjer træet sig om. Derefter trækker du træet og lader tyngdekraften gøre resten.

En anden mulighed er at bruge en fældningskam. En fældningskam er i bund og grund et langt stykke træ med et hul boret i den ene ende. Du placerer kammen over stubben, stikker spidsen af træstammen ind i hullet og trækker træstammen ned mod jorden. Når træstammen kommer tættere på jorden, holder du den fast med foden. Hvis du ikke har nogen af disse værktøjer, kan du stadig fælde et træ uden dem.

Forskelligt slags udstyr

1. Sikkerhedsudstyr

Det vigtigste, du har brug for, er at sikre din sikkerhed, når du arbejder i skoven, med beskyttelsesbeklædning af god kvalitet. Det omfatter handsker, støvler, øjenbeskyttelse, høreværn, en hjelm med visir og en sele. En sele er særligt nyttig, fordi den gør det muligt for dig nemt at fastgøre et reb eller en kædesav til dig selv. Mængden af udstyr kommer selvfølgelig an på, om du skal fælde et træ i din have eller flere træer i en skov, men det grundlæggende udstyr så som savebusker og dele af ovennævnte er altid en god ide, hvis du benytter en kædesav/motorsav.

2. Kædesav

En motorsav er et af det mest alsidige slags udstyr til træfældning, du kan købe. Ikke alene er den hurtigt til at arbejde sig igennem store stammer, men den gør også arbejdet lettere med mindre belastende for din krop. Kig efter en model med variabel hastighedskontrol, et behageligt greb i styret og et bredt udvalg af tandstørrelser. Hvis du har planer om at fælde mange træer, bør du også overveje at investere i en benzinmotorsav. Disse kører stille og effektivt og er meget nemmere at bruge end elektriske modeller. Men du skal ikke bruge motorsaven, hvis ikke det har kontrol over den, da det kan være meget farligt, hvis ikke du har erfaring. Det er derfor også vigtigt, at du bruger bruger sikkerhedsudstyr og særligt savebusker, når du bruger en motorsav.

3. Reb

Reb findes i mange forskellige længder og styrker. Sørg for at vælge et reb, der er stærkt nok til det, du har planer om at gøre. Et reb på 10 m kan f.eks. være egnet til at trimme små grene af et træ, mens et reb på 20 m vil gøre det muligt for dig at fælde større træer.

Der findes også adskillige andre former for udstyr til træfældning. Som f.eks. en økse, og en fældingskile som tidligere nævnt.

Så du kan altså godt fælde et træ selv, men det kræver, at du har det rigtige udstyr og holder dine sikkerhedsregler. Hvis træet er for stort, eller du føler dig usikker ved situationen, er det ikke forsvarligt at du fælder dit træ selv. Du kan i stedet ringe til os og få hjælp til din træfældning.

Du kan også læse andre tips og tricks, som fx 

Kontakt os

Lorem ipsum dolor sit amet, cet adipiscing elit, seddo eiusd tempor incididunt
+1(888)456 780